Lataa Fraun työpäiväkirja ilmaiseksi

1 kommentti
Yleinen

Frau on nyt ilmestynyt. Saan tekijänkappaleet käsiini aivan tuossa tuokiossa… Romaanin kylkiäisenä ilmestyy sähköinen työpäiväkirja, jossa kerron matkoistani Lina Heydrichin jalanjäljissä ja neljä vuotta kestäneen kirjoitusprosessin vaiheista. 

Voit ladata työpäiväkirjan tästä:

frau_tyopaivakirja

Päiväkirjan viimeistelyvaiheessa leikkasin siitä johdannon pois. Siirrän luvun tänne blogiini, se olkoon postikorttini Linan maisemista.

On helteinen heinäkuinen päivä. Istun punaisten ruusujen täyttämällä kahvilaterassilla Fehmarnin saarella, Pohjois-Saksassa. Kymmenet linnut laulavat ympärilläni, aidan toiselle puolelle jäävä naapurin koira on nukahtanut silkkaa kuumuuttaan. Söin juuri annoksen suklaajäätelöä, nyt odottelen teeni jäähtymistä.

En olisi koskaan saanut tietää tämän kauniin saaren olemassaolosta ilman Lina Heydrichia. Lina syntyi ja kasvoi täällä, äidiksi tultuaan toi miehensä ja lapsensa Itämeren rannalle kesänviettoon. Sodan jälkeen hän palasi saarelle leskenä, kolmen lapsen yksinhuoltajana, jonka täytyi aloittaa elämänsä alusta. Fehmarniin hänet on myös haudattu.

Olen kuin neiti Etsivä historiallisen romaanini autenttisilla tapahtumapaikoilla. Kirjoittamiseen tulee erityistä taikaa, ihmeellistä syvyyttä, kun jäljittää ihmistä, joka joskus oli. Istuessani korituolilla saaren etelärannalla voin kuvitella Linan viereeni, olen rekonstruoinut hänen ääriviivansa uudelleen.

En usko, että hän keskustelisi kanssani kovinkaan mielellään.

Vaikka romaanini on ollut enemmän ja vähemmän tekeillä vuosia, ei intensiivisesti kaiken aikaa, vaan välillä lepotilassa, mietintävaiheessa, vasta täällä olen alkanut ymmärtää päähenkilöäni paremmin. Rakkaus Fehmarnin merelliseen luontoon, kasveihin ja lintuihin ei ole sidottu ismeihin: kauneuden jano on inhimillistä ja ajatonta, yhdistää kaikkia ihmisiä vuosikymmenestä ja maasta riippumatta. Jos me saamme valita, me luultavasti valitsemme kukoistavan ruusutarhan betonilähiön sijaan.

En ole koskaan elämässäni nähnyt niin paljon ruusuja kuin täällä. Lina Heydrich rakasti kukkia ja puutarhanhoitoa. Hänen surullisenkuuluisa puutarhansa Prahan lähellä oli hänelle valtava ylpeyden aihe.

Pyöräilen paahtavan auringon alla ympäri saarta ja etsin merkkejä Linasta. Asun Strukkampissa, joka sijaitsee alle kilometrin päässä Avendorfista, jossa Lina syntyi. Juon virkistävää kolaa hiljattain remontoidussa hotellissa, jonka paikalla ennen oli Heydrichien kesähuvila, joka sittemmin olosuhteiden pakosta muutettiin majataloksi.

Kun luen taustakirjallisuutta Itämeren rannalla ja näen lapsiperheen kirmaavan rantavedessä, voin kuvitella heidän tilalleen Linan, Heiderin, Silken, Martan ja Klausin. Kuvassa on myös Reinhard, mutta luultavasti kauempana, jollakin aurinkokoreista lukemassa loputtomia muistioitaan. Hän on läsnä, mutta ei kuitenkaan ole. Sellaisena minä hänet näen.

Romaani on paljon suurempi kokonaisuus kuin vain se, mitä kirjailija kirjoittaa, tiivistää, kirjansa sivuille. Niin paljon kiinnostavaa ja kiehtovaa jää pois.

Tämän työpäiväkirjan sivuilla avaan Sinulle, millaista taustatutkimusta ja millaisia matkoja olen saanut tehdä jäljittäessäni rouva Heydrichin jalanjälkiä.

 

Fehmarnin polttavan auringon alla,

3.7.2015

Terhi 

 

PS.

Alunperin pidin päiväkohtaista muistikirjaa, mutta se on puuduttavaa – jopa itselle. Päätin lopulta tallentaa muistiin kirjoitusprosessin käännekohdat. Puolet työpäiväkirjasta olen jopa leikannut pois, kun huomasinkin kirjoittaneeni kaksi toisistaan erillistä romaania. Tällaista se on, kirjoittaminen!

 

One thought on “Lataa Fraun työpäiväkirja ilmaiseksi”

  1. Pingback: ”Tein sen kaiken, koska saatoin tehdä.” Frau, Terhi Rannela | kirjoittajaksi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s