Aamulehti: Rannela kirjoittaa Lina Heydrichin tarinaa romaaniksi

2 kommenttia
Frau, Historiallinen romaani II, Kirjailijan työ, Kirjoittaminen, Matkalla

Miksi blogissani on ollut tänä vuonna hyvin hiljaista? 

Tamperelaiskirjailija on kulkenut Linan jäljillä pitkin Eurooppaa.

Harri Hautala

Aamulehti 24.9.2015

Tamperelainen kirjailija Terhi Rannela kirjoittaa parhaillaan romaania natsipyöveli Reinhard Heydrichin vaimosta Lina Heydrichista. 

Kariston keväällä julkaiseman kirjan nimeksi tulee Frau (Rouva).

Aamulehti käsitteli taannoin (12.9.) Linan hämmästyttävää tarinaa natsityrannian huipulta suomalaisen teatterinjohtajan äidilliseksi puolisoksi.

Salamurhan kohteeksi Prahassa vuonna 1942 joutuneen Reinhard Heydrichin leski Lina Heydrich meni vuonna 1965 naimisiin Mauno Mannisen kanssa.

Rannela on perehtynyt Lina Heydrich-Mannisen elämään jo vuosia ja käynyt romaaniaan varten muun muassa Prahassa sekä Linan kotipaikalla Fehmarnin saarella Pohjois-Saksassa.

– Fehmarn on ihana paikka. Haluan sinne uudestaan, kirjoittamaan, Rannela sanoo.

Prahassa hän tutustui ilmeisesti ensimmäisenä suomalaisena tutkijana Gestapon entisen paikallisen päämajan tiloihin.

Lukuisia nuortenkirjoja kirjoittanut Rannela käsitteli jo edellisessä aikuisten romaanissaan Punaisten kyynelten talo historian synkkää lukua kuvatessaan Kamputsean punaisten khmerien 1970-luvun hirmuvaltaa ja sen jälkiä.

Mikä sai sinut innostumaan Lina Heydrichista tulevan romaanisi päähenkilönä?

– Prahalaisessa museossa innostuin Reinhard Heydrichiin kohdistuneesta attentaatista ja sen seurauksista ja ryhdyin kirjoittamaan aiheesta trilleriä, kunnes tajusin, että ne kirjat on jo kirjoitettu, Rannela sanoo.

– Mitä enemmän pengoin taustakirjallisuutta, sitä vahvemmaksi piirtyivät vaimon ääriviivat. Oivalsin, ettei rouvan tarinaa ole kirjoitettu.

Mikä Linan tarinassa sinua eniten kiehtoo?

– Usein kaunokirjallisuudessa päähenkilölle tapahtuu jokin muutos, hahmo kehittyy psykologisesti. Linasta on ollut erityisen haastava kirjoittaa, koska hänen kohdallaan muutosta ei tapahdu.

Mikä on todellisuuden ja fiktion suhde kirjassasi?

– Romaanissa on rinnakkain todellisia ja fiktiivisiä hahmoja. En väitä mitään, mitä ei olisi tapahtunut. Esittelen teorioita, joista lukija saa tehdä omat päätelmänsä.

Millainen kuva
 Linasta hahmottuu kirjassa?

– Kirjoitan Linasta kolmikymppisenä leskenä ja seitsemänkymppisenä vanhuksena. Hän oli jo nuorena tyttönä fanaattinen kansallissosialisti. Traagisinta Linan tarinassa on se, että hän sai aikanaan kaiken, mutta yhtä lailla myös menetti.

Entä Mauno Mannisen ja Reinhard Heydrichin roolit kirjassa?

– Mauno mainitaan kirjassa. Reinhard oli Linan elämän suurin rakkaus, jonka kuolemasta hän ei koskaan toipunut.

2 thoughts on “Aamulehti: Rannela kirjoittaa Lina Heydrichin tarinaa romaaniksi”

 1. Kun ihmettelitte aamu-tv.ssä että miksi leski sai sotilaiden leskille tarkoitettua eläkettä, niin kai tiedätte, että Reinhard otti osaa ilmataisteluihin. Oli keskinkertaisuus lentäjänä ja ammuttiin alas. Oli jäädä vihollisen vangiksi jo alkuunsa, mistä hyvästä sai kiellon osallistua moisiin hullutuksiin. Tuliko näistä lennoista rintamamiestunnus?
  Toiseksi tuli mieleen kysymys, kun olette tutkineet Heydrichiä, niin Reinhardin osuus Stalinin puhdistuksien menttoorina on hieman tuntematon asia monille. Äärettömän nerokas toimi ollut aikanaan. Olisiko Lina ollut taustavaikuttajana millään lailla?

  • Hei Sami! Kiitos kiinnostavasta kommentistasi. Olet ihan oikeassa: lähdekirjallisuuteni kertoo toki Heydrichin ilmataisteluista. Hän oli intohimoinen lentäjä ja lensi itse yksityiskoneellaan työmatkojaan – ja mielellään kollegapiirissä keskusteli lentämisestä. Heydrichin elämä kaikkinensa on niin laaja, että Fraussa kirjoitan ainoastaan attentaatista.
   Suosittelen muuten ranskalaisen Laurent Binet’n kirjaa HHhH, joka seikkaperäisesti kuvaa salamurhaan johtavia tapahtumia.
   En oikein osaa vastata kysymykseesi, toki mainitsemasi teema on tullut vastaan lähteissäni. Uskon, että Lina monella tavalla myös liioittelee omaa rooliaan ja haluaa ottaa kunniaa asioista, joihin hänellä itsellään ei ole välttämättä osaa eikä arpaa. – Ja minä toki kirjoitan omaa fiktiivistä tulkintaani hänestä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s