Uudenvuoden kirje 2015

6 kommenttia
Historiallinen romaani II, Kirjailijan työ, Kirjoittaminen, Läpi yön, Punaisten kyynelten talo

Läpi yön jää viimeiseksi nuortenromaanikseni. Nyt on aika tehdä jotain uutta, jotain muuta. On aika opiskella itselle uusi ammatti, uusi asiantuntijuus.

Joulukuussa päättyi pitkä ja kiitollinen periodi: valtion kolmivuotinen apuraha. Voi miten käsittämättömän hyvään saumaan se tulikaan. Vielä muutama vuosi sitten minulla – tai kenelläkään muullakaan – ei ollut aavistustakaan, että toisella ammatillani, sillä leipätyöksi aiotulla, freelance-toimittajuudella, voisi kohta heittää vesilintua.

Kunpa voisin kertoa tämän 20-vuotiaalle opiskelijaminälleni.

Kolme vuotta on pitkä aika, mutta se meni uskomattoman nopeasti.

Silti ajattelen, että siinä ajassa onnistuin kirkastamaan kaunokirjallista ääntäni, löytäneeni pilkahduksen siitä uudesta, jota haluaisin syventää, oppia lisää.

Haluan tulevaisuudessa mennä enemmän Punaisten kyynelten taloa päin.

pkt

Jotkut sanovat, että kirjailija kirjoittaa samaa kirjaa koko tuotantonsa ajan. Minusta tässä on jotakin hyvin huolestuttavaa: sehän tarkoittaa, ettei kirjailijassa tapahdu mitään kehitystä.

Minusta on viime vuosina tuntunut, että kirjoitan koko ajan samaa kirjaa. Olen aloittanut montaa uutta, mutta jättänyt kesken, koska tiedän kirjoittaneeni niin jo. Huomaan, että kohdallani uudistuminen vaatii selkeää irtiottoa. Oven sulkemista, jotta seuraavalle olisi tilaa avautua.

Olen kiintynyt nuoriin lukijoihini, mutta en ole huolissani, matka jatkuu yhdessä.

Yhdeksäsluokkalaiset ovat tehneet monta esitelmää Punaisten kyynelten talosta. Olen pohtinut heidän kanssaan muun muassa Särkyneen tytön kohtaloa, mikä oli hänen tarinansa piste.

Viime syksyn ilonaiheitani oli huomata, että voin puhua täysille yläkoululaisauditorioille punakhmereistä ja toisen maailmansodan aikaisista vastarintaliikkeistä. Yksi tällainen tunti oli esiintymisurani hienoimpia. Niin intensiivistä keskittymistä on vaikea sanallistaa.

Kuva: Teppo S. Moilanen

Kuva: Teppo S. Moilanen

Nyt on aika kääntyä sisäänpäin. On aika lukea, keskittyä ja syventyä. Aika sulkea puhelin ja some. Hakeutua hiljaisuuteen ja uuden oppimiseen.

On aika kirjoittaa esseitä (kirjoitan parhaillaan viimeisimmän jääkauden jälkeisen Suomen alueen asuttamisesta), luentopäiväkirjoja, tenttivastauksia.

Oppia ymmärtämään nykyaikaa menneisyydestä käsin.

Sulkea silmät loputtomalta virikevirralta ja hautautua kirjojen alle.

Lähipiirin pitää tottua uuteen, epäsosiaaliseen minään.

Teetä, teetä ja teetä on tämänkin vuoden motto!

Teetä, teetä ja teetä on tämänkin vuoden motto!

Olen ollut freelancer vuodesta 2006 ja tottunut tekemään monenlaista. Tänäkin vuonna opetan kirjoittamista, kirjoitan kolumneja, päätoimitan lehteä, ideoin uusia kirjahankkeita, puhun erilaisten yleisöjen edessä ja niin edelleen.

Tästä alkaa kirjailijantyön normi eli pätkätyöläisen arki. Taloudellisesta tilanteesta huolimatta en ole kauhuissani, koska tiedän tavalla tai toisella pärjääväni. En usko taloudellisen kasvun rummutukseen (koska jokainen meistä tietää, ettei se ole kestävää), henkisen kasvun pikemminkin.

Seuraavaksi ajattelin laatia lukusuunnitelman ensi viikolle. 9000 vuotta Suomen esihistoriaa odotteleekin minua jo kirjahyllyssä…

Seesteistä uutta vuotta 2015 kaikille blogiini pistäytyville!

6 thoughts on “Uudenvuoden kirje 2015”

 1. annelitre sanoo:

  Uudistuminen tekee sielulle hyvää. Onnea ja myötätuulta uusille – jo aloitetuille – poluille.

 2. Niin tekee, kiitos Anneli!

  Opiskelu tuntuu muuten olevan juuri nyt päivän sana ja uudistuminenkin sitä myötä. Yllättävän monet eri-ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ystävät ovat palanneet hiljattain opintojen pariin.

 3. Tsemppiä luku-urakointiin historian opintojen parissa! Toivottavasti ehdit kirjoittaa tännekin välillä.
  Kiitos vielä vaikuttavasta vierailusta Kartanonkosken koululla! Innostit oppilaita ja opettajiakin tarttumaan kirjoihin 🙂 Koitan jossain vaiheessa kirjoittaa jotain erityisesti nuortenkirjoistasi blogiini (joka ei vielä ole oikein päässyt vauhtiin, mutta tarkoitus olisi, kunhan työltä ja muulta elämältä jäisi aikaa). T. Meri

 4. Kiitos, Meri, kivasta kommentistasi! Tokihan minä täälläkin pyörin.
  Kivikauden aika on yllättävän mielenkiintoista, ajattelin kyhäillä seuraavaksi kolumnin aiheesta ”Mitä opittavaa meillä olisi kivikauden ihmisiltä”.
  Sinulla on hieno blogi. Kävin katsomassa ja laitan seurantaan. Muistelen Kartanonkosken vierailua ilolla ja lämmöllä: siihen oli mukava päättää keikkavuosi 2014. Terveisiä vain teidän koulullenne ja hyvää uutta vuotta!

 5. Saana sanoo:

  Harmi, tuli vasta tänään mieleen, että sinusta voisi tehdä kirjallisuuden tutkielman. Kirjailija on jo valittu ja tutkielma hyvällä mallilla. Olen parhaillaan sivulla 72 Läpi yön- kirjassa, ja voin sanoa että tuntuu hassulta lukea tätä. Päähenkilön ajatuksista suurin osa on kuin suoraan päästäni. 😀 upea kirja, vaikka alussa vasta olenkin. 🙂 haaveilitko nuorena kirjailijan ammatista?
  Terkuin yhdeksäsluokkalainen, joka on päiväkirjariippuvainen ja haaveilee kirjailijan ammatista (tai no, sivutyönä).
  Ps. Harmi sinänsä, jos nuortenkirjoja ei enää ole tulossa. Eipä sillä, enhän minäkään varmaan ikuisuuksia lue nuortenkirjoja. Onpahan aikuisenakin luettavaa. 😉

  • Kiitos, Saana, viestistäsi, jolla piristit kovasti viikonloppuani! ❤

   Kyllä haaveilin. Läpi yön -kirjan Marian kirjailijaksi kasvaminen on aika samaa, mitä se minulla oli. Hän vain onnistui julkaisemaan minua aikaisemmin, onnen tyttö.

   Eläköön päiväkirjariippuvaiset! Minä kuljetan omaa päiväkirjaani aina mukana. Se on kaikkein tärkein kaikista kirjoistani. Muista pitää kirjat tallessa!

   Kirjoittamiseni hakee nyt todellakin uutta suuntaa. Eilen aloitin PITKÄAIKAISEN romaaniprojektini aivan alusta. Saa nähdä, mitä tapahtuu… Aikamoinen käänne. Itseäkin jännittää…

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s