Matkajoulukalenteri #10: Lucy ei ole enää koditon

2 kommenttia
Kamera kaulassa, Matkajoulukalenteri, Matkalla

Tässä joulukalenterissa julkaisen 24 valokuvaa tänä vuonna tekemiltäni matkoilta. Haluan vielä hetkeksi pysähtyä ja muistaa – ja antaa hyviä reissuvinkkejä. 

Tänään hiukan erilainen postaus: Karjalainen julkaisi tämän kolumnin 8.12.2014.

Bristolissa, Lounais-Englannissa, sataa kaatamalla. On kylmää, nihkeää ja inhottavaa – todellinen koiranilma. Hytisen lämpimässä pizzeriassa, ja tilaan kaakaota jälkiruuaksi. Kadulla ajaa busseja ja autoja. On pimeää, kello on puoli yhdeksän. Istun ikkunaa vastapäätä ja näen hyvin ulos.

Ravintolaan tulee lämmittelemään vanha, koditon mies. Hän on henkilökunnan tuttu ja saa olla hetken sisällä, mutta vain hetken.

Kadulla kulkee toinen mies huppu päässä, peitto kädessään, koditon hänkin.

”On aivan käsittämättömän karmea ajatus, ettei olisi kotia tällaisella säällä”, sanon miehelleni.

Ikkunasta heijastuu hyväosaisen naisen kasvot, omani.

Muutamaa päivää aikaisemmin olimme nähneet talon syvennykseen peittonsa kanssa nukkumaan hakeutuneen miehen. Tätä se on kaiken aikaa, jokaisessa suurkaupungissa.

”Silti tiedän, että voivottelen tätä taas muutaman minuutin, ja unohdan asian. Menen kotiin ja kääriydyn oman peittoni alle, avaan television. Meilläkin olisi ylimääräinen makuuhuone, mutta en usko, että kutsumme tänäkään iltana ketään ventovierasta yöksi.”

Emme kutsu. On pyyteettömiä, hyviä ihmisiä, jotka kutsuvat, mutta minusta ei ole siihen.

Huoneistossa avaan television sijaan netin ja kirjoitan hakusanoiksi ”auta kodittomia”. Auta kissoja, auta koiria, auta löytöeläimiä. Entäpä ihmiset? Vaikka olen Britanniassa, etsin tietoa suomalaisista.

Vailla vakinaista asuntoa ry, bingo!

Jokainen kykenee asumaan itsenäisesti, jos saa siihen riittävät olosuhteet ja tuen. Asunto on ihmis- ja perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa, yhdistys kirjoittaa.

Maailmassa on sata miljoonaa koditonta. Maailmassa voisi siis olla 18 Suomen kokoista valtiota täynnä ihmisiä ilman kattoa päänsä päällä. Suomessa on 7500 asunnotonta. Outokummun väkiluku.

Seuraavana aamuna menen tekemään jouluostoksia. Vaatekaupan edessä huonosti englantia puhuva tyttö myy The Big Issue -lehteä, sitä samaa, jota meilläkin myydään Ison Numeron nimellä. Ostan lehden; se käsittelee kiinnostavalla tavalla aiheita, joista valtamedia vaikenee.

Britanniassa myyjät ostavat lehtiä itselleen 1,25 punnan kappalehintaan ja myyvät eteenpäin 2,5 punnalla. Lehden myyminen ehkäisee syrjäytymistä ja antaa varattomille kaivattuja lisätuloja.

Kadun toisella puolella seisova lehdenmyyjä on hermostunut. Kymmenet ihmiset kävelevät hänen ohitseen, nopeasti, on kiire ostamaan joululahjoja perheelle ja ystäville. Kukaan ei pysähdy.

”Eikö kenelläkään ole joulumieltä?” mies kysyy.

Hänen makuulla oleva saksanpaimenkoiransa (jolla myös on keltainen The Big Issue -huomioliivi) painaa päänsä alas.

Palaan asunnolle, keitän teetä ja luen lehden.

Mustavalkoisessa valokuvassa näkyy paljaat kantapohjat, jalat on sidottu yhteen isovarpaiden kohdalta. Kuva on otettu ruumishuoneelta. Otsikko ei selitystä kaipaa:

Lycy ei ole enää koditon.

”Kodittomuus tappaa nuoria. Joskus kuolema on ainoa keino päästä ulos asunnottomuudesta”, hyväntekeväisyysjärjestö kirjoittaa. ”Kuolema voi johtua hypotermiasta, keuhkokuumeesta, päällekarkauksesta, päihteistä tai itsemurhasta – Lucy surmattiin, kun hän asui kadulla.”

Katson ikkunasta ulos. Tee on jäähtynyt, taas sataa.

Mainokset

2 thoughts on “Matkajoulukalenteri #10: Lucy ei ole enää koditon”

  1. Olipas surullinen ja samalla kauniskin artikkeli. Tuntui sydämessä asti kun luin. Osaa se elämä olla kurjaa joillekkin 😦

    • Kiitos kommentistasi, Aino. Hyvä, että melankolinen tunnelmani välittyi kirjoitukseen. Jälleen eilen täällä Bristolissa oli samanlainen koiranilma kuin kirjoittaessani tuota kolumnia. Luulenpa, että kodittomuus on aihe, josta tulen kirjoittamaan lisää, tavalla tai toisella. Sydämeen asti se menee.

      Mukavaa joulunodotusta, synkästä aiheesta huolimatta! Blogisi on muuten tosi hieno! ❤

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s